Eetdrammen: Waarom het niet jouw schuld is dat gezond eten zo moeilijk is

Het voedingscentrum is met een nieuwe campagne gestart: Eetdrammen.

Als zelfzorgcoach hoor ik het bijna dagelijks:
“Ik wéét heus wel wat gezond is… maar ik doe het gewoon niet.”

En weet je wat? Dat is helemaal niet zo vreemd. Gezond eten wordt ons namelijk ongelooflijk moeilijk gemaakt.

Let er maar eens op: waar je ook bent, overal word je verleid tot eten dat je lichaam niet echt nodig heeft. Op straat, in de supermarkt, bij de sportclub, op sociale media, zelfs in de bouwmarkt!

Dat is geen toeval. Grote bedrijven stoppen elke dag miljoenen in marketing en slimme trucs om ons onbewust te laten kiezen voor wat zij willen verkopen. Ons brein krijgt nauwelijks rust.

En dat oeroude deel van ons brein (dat ooit levensreddend was) denkt bij elke calorierijke hap: “Yes! Energie! Overleven!” Alleen… we leven allang niet meer in tijden van schaarste.

Toch blijven die prikkels ons brein overspoelen, waardoor ongezond de norm is geworden.

We willen graag geloven dat we vrij kiezen, maar veel van onze eetbeslissingen zijn automatisch. De omgeving bepaalt meer dan we doorhebben.

Als je dus na een drukke werkdag bij het tankstation toch die zak chips pakt, is dat niet omdat je karakter mist, het is omdat de wereld om je heen precies zo is ingericht dat jij dat doet.

Daarom zeg ik vaak tegen mijn cliënten:
Het is niet jouw schuld. Maar het is wél jouw verantwoordelijkheid om bewuster te worden.

Totdat de omgeving verandert, kunnen we zelf al kleine stappen zetten om meer grip te krijgen. Niet vanuit streng zijn, maar vanuit mildheid en bewustzijn.

Hier zijn vier manieren die ik zelf gebruik én vaak aanraad:

1. Herken het eetgedram. Zodra je het ziet, kun je het niet meer ‘niet zien’. Kijk om je heen: waar word jij verleid? Alleen al herkennen geeft ruimte om te kiezen.

2. Maak een ‘als-dan’-plan,  ‘Als ik in de supermarkt ben en trek krijg, dan koop ik wat fruit of ongebrande noten in plaats van een reep.’ Zo help je je brein om in de hectiek toch te kiezen wat goed voelt.

3. Creëer een gezonde thuisomgeving. Zorg dat je huis je helpt, niet tegenwerkt. Leg fruit in het zicht, koop gezonde snacks, en laat verleiding wat verder weg liggen.

4. Eet met aandacht. Ga zitten. Adem. Proef. Laat eten weer een moment van zorg en rust zijn in plaats van haast en schuldgevoel.

Eetdrammen is niet alleen een individueel probleem, het is een maatschappelijk probleem. Een omgeving vol ongezonde keuzes maakt mensen ziek en vermoeid. Kinderen groeien op in een wereld waar snoep en snacks overal aanwezig zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die dit willen veranderen: gezonde schoolkantines, lokale voedselprojecten, en beleidsmakers die gezonde voeding toegankelijker willen maken.

Maar tot die verandering breed voelbaar is, begint het bij bewustwording , bij mensen zoals jij en ik die zeggen: ‘Wacht even… dit klopt niet meer.’

Eetdrammen is vermoeiend. Het vraagt veel van je wilskracht en zelfbeheersing, elke dag opnieuw. Daarom is mildheid zo belangrijk. Niet ‘strenger voor jezelf zijn’, maar juist zachter.
Want zodra je jezelf niet langer veroordeelt, ontstaat ruimte om echt te kiezen voor voeding die je goed doet, voor rust in je hoofd, voor zorg in plaats van strijd.

Gezond eten begint niet bij discipline. Het begint bij bewustwording, zelfcompassie en een omgeving die daarin meebeweegt.

En die omgeving? Die begint bij jou, aan je keukentafel.